Trage Android Smartphone of Tablet Weer Sneller Maken

Heb je ook een smartphone of tablet die niet vooruit te branden is en na verloop van tijd dus erg traag geworden is? Dan kun je dit er aan doen om hem weer sneller te maken!


Een trage smartphone of tablet is ergernis nummer 1 bij veel gebruikers!

Het trager worden of minder goed reageren van Android kan verschillende oorzaken hebben. Meestal treden deze symptomen op na een lange periode waarbij er in de tussentijd veel apps of widgets geïnstalleerd zijn. Vooral Android apps of widgets die op de achtergrond actief meedraaien zorgen al snel voor problemen omdat ze samen toch wel om de nodige processor kracht vragen.

1. Bij te weinig geheugen meer geheugen vrijmaken

Een andere oorzaak zou kunnen zijn het geheugen. Als een smartphone of tablet te weinig geheugen aan boord heeft zal hij bepaalde taken niet snel genoeg kunnen uitvoeren en dus in gebruik traag aanvoelen zoals slecht reageren op swipe bewegingen, of traag openen van bepaalde vensters of apps. Te weinig geheugen kan er ook voor zorgen dat geheugen intensieve apps snel vastlopen!

Of je te weinig geheugen hebt kun je zelf ook checken door naar de instellingen van Android te gaan. Bij de meeste smartphones en tablets heet dit gedeelte opslag. Hier kun je precies aflezen hoeveel van de totale ruimte nog beschikbaar is. Ook zie je daar meteen hoeveel geheugenruimte apps, foto’s, video’s, audio, muziek en diverse bestanden innemen.

Hou vooral het totale apparaat geheugen in de gaten. Mocht het vol zijn dan kun je er het beste een nieuwe SD-kaart of microSD geheugenkaartje bijkopen en daar bijvoorbeeld je foto’s en video’s opzetten, zodat het Android besturingssysteem zelf altijd genoeg geheugen heeft. Ook is het mogelijk om apps te installeren op een SD of microSD geheugenkaartje.

2. Apps verwijderen die je niet meer gebruikt

Wat je beter eerst kunt doen om snel weer wat geheugen vrij te maken zonder een nieuw geheugen te moeten kopen is de apps die je niet of nauwelijks gebruikt te verwijderen.

De meeste fabrikanten van smartphones en tablets leveren standaard veel programma’s mee zodat je meteen aan de slag kunt. De praktijk leert ons echter dat je 90% van die apps of widgets niet of nauwelijks gebruikt. Dus een Android app de-installeren! kan hier wel degelijk een oplossing bieden voor je probleem.

Ik zal in het kort nog even uitleggen wat de verschillende dingen doen bij het verwijderen van een app. Naast app verwijderen zie je eronder nog een aantal opties staan.

Meer informatie over een app verwijderen lees je hier.

3. Je smartphone of tablet opschonen met een schoonmaak app

Nog een mogelijkheid is het gebruik van een zogenaamde App Cleaner. Dit zijn apps die er voor zorgen dat je systeem weer schoon wordt en schoon blijft. Dit doen ze door overbodige rommel die achterblijft bij het de-installeren van apps of widgets te verwijderen. Ook ruimen ze bijvoorbeeld de tijdelijke internetbestanden, browser geschiedenis en cookies op.

En tot slot kun je ook altijd nog je smartphone of tablet terugzetten naar de fabrieksinstelling. Dit zorgt in de meeste gevallen weer voor een snel systeem. Zorg er wel voor dat je voor die tijd een backup maakt van je belangrijke gegevens, want na de restore is alle data weg.

Zie het als het formatteren van een harde schijf op pc of laptop en het opnieuw installeren van Windows 10!


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*