Apps verzamelen privacy gegevens

De gewone mobiele telefoon wordt zo langzamerhand ingeruild voor de smartphone. Een smartphone wil zeggen een mobiele telefoon met uitgebreidere computermogelijkheden. Het is in feite een pda of handcomputer met internet en telefoon in één. Een smartphone kan werken met verschillende besturingssystemen zoals Microsoft Windows Mobile, Google Android, Blackberry OS, Mac OS enzovoorts.


Vaak hebben smartphones een touchscreen en een toetsenbordje waar iedere letter een apart toets heeft. Er komen steeds meer software programma’s beschikbaar voor smartphones. En zo wordt langzamerhand de gewone pc overgenomen door smartphones…

Software programma’s voor smartphones worden meestal apps (applicaties) genoemd. Er zijn oneindig veel apps te downloaden die soms enkele euro’s kosten. Maar ook komen er steeds meer gratis apps. Deze “gratis” apps maken winst door het tonen van advertenties, en doordat je in-app aankopen kunt doen.

Apps verzamelen persoonsgegevens

Maar… wat veel mensen niet weten is dat veel van deze handige apps in staat zijn om veel informatie van jou te verzamelen. Bedrijven, en voornamelijk adverteerbedrijven kunnen door het verstrekken van apps gegevens verzamelen over de gebruikers, zoals de locatie waar je je op dat moment bevind, toesteltype, demografische data zoals geslacht en leeftijdsgroep en nog veel meer. Met behulp van deze gegevens kunnen ze de reclame op jou afstemmen.

Er zijn bedrijven die voortdurend bezig zijn om dit soort gegevens te verzamelen, eventueel te combineren met gegevens die ze uit andere databases kunnen halen en dan te gebruiken voor zichzelf of beter: te verkopen aan andere bedrijven.

Het verzamelen en verkopen van persoonsgegevens wordt door wetgeving wel steeds moeilijker gemaakt, maar zal nooit verdwijnen. Er worden immers miljarden mee verdiend. Wees er daarom bewust van als je persoonsgegevens deelt op internet.


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*